2011. május 16., hétfő

Lyukas, zabpelyhes kenyér

Élvezettel prezentálom egy újabb eszement receptemet, ami megint csak a pillanat szüleménye volt, de annál inkább bevált. Az első lyukas kenyér elkészülte óta, ami teljesen natúr volt a mostanihoz képest legalább 3-4 változat készült el, mire megszületett a mostani. Annyira finom volt, ráadásul látványnak sem utolsó, hogy több képet készítettem erről a kis formás jószágról, mint élő, hús-vér rokonaimról a múlt heti szülinapi partin...



Hozzávalók:


1/2 csomag száraz élesztő
1 ek. xilit 100g/25g CH
2 dl langyos víz
32 dkg liszt 100g/70g CH
só, bors, vaj
2 ek. Texasi füstös fűszerkeverék a Fűszerkuckótól
4 ek. olívaolaj

Elkészítés:

1, a vizet a cukorral melegítsük meg, de ne forraljuk fel. A langyos vízbe keverjük el az élesztőt, majd fedjük le a bögrét, tálkát... és hagyjuk állni egy melegebb helyen, míg az élesztő meg nem kel.
2, míg az élesztőnk duzzog, öntsük egy nagyobb tálba a lisztet, olajat, sót és borsot ízlés szerint (legalább 1 ek. só kell), a Texasi fűszerkeveréket, majd adjuk hozzá az élesztős vizet is, ha már feljött az élesztő



3,
a tésztát gyúrjuk addig, míg egy teljesen ragadásmentes, jól gyúrható kis cipót nem kapunk.
4, a tésztát fedjük le és tegyük 1 órára egy meleg helyre kelni. Ha nincs meleg és napsütés, akkor 1-2 takaró alatt is jó dolga lesz a kenyérnek.
5, ha szépen feldagadt a kenyerünk, akkor gyúrjuk át ismét egy helyes gombóccá és megint rakjuk félre fél órára
6, egy kuglóf formát vajazzunk ki közben és készítsük elő a gyúródeszkát is.
7, a kezünkkel gyújtsuk meg egy kicsit a tésztát. Lényegében mintha a kezünk lenne a sodrófa - belülről kifele haladva gyurmázzuk hosszúkás formára a tésztát. Nem kell elnyújtani túl vékonyra, de mindenki próbálkozzon kedve szerint.
8, a nyújtott tésztát tekerjük bele a kuglóf formába, kenjük meg egy kis olvasztott vajjal a tészta tetejét és szórjuk rá a zabpelyhet, majd fedjük le egy celofánnal a sütés első 20 percében. Ha nem tesszük, akkor a zabpehely meg fog égni.
9, a 180 fokra előmelegített sütőbe tegyük be a lefedett kenyerünket és 20-30 percen keresztül süssük így. Ha fél óra után a fogpiszkáló tisztán jön ki a tésztából, akkor vegyük le a celofánt és már csak pirítsuk meg a kenyér tetejét szép barnára. Min. 15 perc, max. 30 perc - sütőtől függően.



Tipp 1:
ha nem áll össze a tésztánk, akkor adjunk hozzá egy kevés folyadékot még. Ha túl ragacsos, akkor meg addig adagoljunk hozzá lisztet még, amíg nem áll szépen össze a cipónk a gyúrástól. Sajna, könnyű a folyadékot eltéveszteni.

Tipp 2: a Texasi fűszerkeverék talán furán hangzik, de valójában isteni illatot ad a kenyérnek és ízre sem utolsó élmény. Ha szeretnél, nekem innen van a Fűszerkuckótól.

2011. május 11., szerda

Chilis-fahéjas forrócsoki borongós tavaszi napra

Mielőtt bárki furcsán nézne, nem magamnak készítettem forrócsokit. Sajna ez legjobb igyekezetem ellenére is ki van zárva az életemből. De azért egy pici korty megengedett, ha jól osztja be az ember. Ám ezúttal K. ügynök kapott egy nagyon tömény és ízléséhez mérten nagyon édes forrócsokit visszamaradt kávés pralinék újrahasznosítása során.



A csoki végül annyira édes lett, hogy utólagos hígítással még 1/2 liter tej került bele.... :)

2011. május 9., hétfő

Spenótos pasta fekete olivás,sonkás, tejszínes mártással

Múlt héten Á ügynöknél voltam vendégségben, akinek a vendéglátásért meg csak úgy szeretetből szerettem volna egy jó, egészséges és könnyű ebédet főzni. Tavasz lévén mindenképpen valami évszakhoz illőt szerettem volna, így végül egy zöld, spenótos tészta mellett döntöttem. Kevés szósszal, kevés fűszerrel mégis ízletesen. Először csináltam ezt a receptet, mely aznap jutott az eszembe, de biztos, hogy sokszor kerül majd még asztalra. Anyák napjára például K. ügynök, fogadott anyám, nővérem is ilyet kapott ebédre.



A városban jártamban-keltemben találtam egy olasz kis vegyeskereskedés félét, ahol az eladó kifejezetten udvariatlan volt, de a kínálat egész helyes. Persze lehet, hogy csak az volt a gond, hogy én csak egy zacskó spenótos tésztát vettem, míg a hölgy előttem egy szekérderéknyi, nagyon drága édességet. Lehet, hogy a kedvességet is forintban mérik ott? Mindegy, a lényeg, hogy a tészta finom volt.

Bevásárló lista 2 főre:

15-20 dkg sonka/császárszalonna (a só kérdést is megoldja)
1-1,5 dl 20% tejszín - 100ml/ 4g CH
bors ízlés szerint
20 dkg friss spenót levél 100g/2g CH
fejenként 5-10 dkg spenótos tészta átlag 100g/ 70g CH
6-7 szem fekete olívabogyó
friss petrezselyem, koktélparadicsom 100g/ 4g CH a díszítéshez

Elkészítés:



1,
forraljunk fel egy közepes lábosban vizet sóval és egy kanál olajjal.
2, a forrásban lévő vízbe tegyük bele a tésztát és 8-10 percig lefedve főzzük
3, a spenótot mossuk meg és egy másik edényben szintén forrásban lévő vízben 4-5 perc alatt főzzük meg. Így megpuhul, de nem veszti el az összes vitamintartalmát.
4, a spenótot szűrjük le, akár kézben nyomkodjuk ki belőle a vizet és vágódeszkán aprítsuk fel egy késsel pépesre.
5, egy serpenyőben melegítsünk fel egy kanál olívaolajat, majd a csíkokra vágott sonkát/szalonnát pirítsuk meg benne
6, adjuk hozzá a tejszínt, a karikákra vágott olívabogyókat és a felvágott spenótot
7, nem kell a szószt sokáig rotyogtatni, csak addig míg a spenót szépen elkeveredik a szósszal. Nem kell megijedni, hogy kevés lesz a szósz, mert nem az a lényeg, hogy a tészta tocsogjon a tejszínben, hanem az, hogy bevonjuk vele a tésztát és élvezzük az ízeket.
8, az időközben megfőtt tésztát szűrjük le és borítsuk bele a szószos serpenyőbe. Forgassuk össze még a tűzön, hogy a tésztát a szósz mindenhol befedhesse.
9, melegen tálaljuk ízlés szerinti díszítéssel



Tipp 1: a só a diabéteszesek egyik ellensége. Ez az étel a fekete olíva és a szalonna/sonka miatt már eleve kellemesen sós ízű lesz, ezért egyáltalán ne sózzuk meg mielőtt meg nem kóstoljuk, ugyanis másképpen kellemetlen meglepetésben lehet részünk. De ez az étel só nélkül is ízletes lesz :)